Kofeina jest popularnym składnikiem tabletek odchudzających, które podnoszą metabolizm kobiet.
Rezultatem ich zażywania jest większy poziom spalania tłuszczu. Pojedyncza dzienna dawka kofeiny może zwiększyć metabolizm nawet o 16% w ciągu jednej do dwóch godzin. Prowadzi to do zwiększonego spalania tkanki tłuszczowej, a tym samym do szybkiej utraty wagi. Ekstrakt z zielonej herbaty, składnik często występujący w dietetycznych tabletkach odchudzających, również pomaga spalać tkankę tłuszczową u kobiet. Skoncentrowany wyciąg oznacza, że ekstrakt z zielonej herbaty zawiera wyższy poziom zarówno kofeiny, jak i specjalnego polifenolu, przeciwutleniacza, znanego jako EGCG, a oba te związki doskonale wspomagają spalanie tłuszczu poprzez zwiększenie termogenezy w organizmie. Mówiąc innymi słowy, twoje ciało wytwarza więcej ciepła poprzez spalanie kalorii. Białko zwiększa metabolizm kobiet, aby spalić więcej tłuszczu niż jakikolwiek inny makroskładnik odżywczy.
Po drugie, białko pomaga twojemu ciału utrzymać beztłuszczową masę mięśniową, aby przez cały czas spalać więcej kalorii, nawet podczas snu.
Osoby na diecie wysokobiałkowej spalają prawie dwa razy więcej tłuszczu niż osoby na diecie umiarkowanie białkowej, dlatego warto włączyć ten składnik do odżywiania. Białko pomaga również zwiększyć uczucie sytości u kobiet i zapobiega szybkiemu powstawaniu uczucia głodu, dlatego suplementy zawierające ten składnik pozwalają nam mniej jeść i szybciej chudnąć. Warto również zaznaczyć, aby tabletki odchudzające dla kobiet zawierały w składzie błonnik, który może pomóc ograniczyć apetyt. Po zmieszaniu z wodą rozpuszczalny błonnik tworzy bardzo lepki roztwór, który odpowiada za jego zalety wypełniające żołądek i zmniejszający uczucie głodu. Rozpuszczalny błonnik pomaga spowolnić dostarczanie składników odżywczych do jelit. Kiedy tak się dzieje, organizm potrzebuje więcej czasu na trawienie i wchłanianie składników odżywczych, co może sprawić, że poczujesz się pełna na dłużej. Rozpuszczalny błonnik może pomóc kobietom spalić tłuszcz, zmniejszając liczbę wchłanianych kalorii oraz tłuszczu z pożywienia.