Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę potrzeby właściwego odżywiania, chyba każdy słyszał o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Należy wprowadzić do naszego życia zbilansowanych posiłków.
Warto sprawdzić jakie składniki posiadają różne produkty żywnościowe. Wiele osób lubi owoce, trzeba jednak pamiętać ż posiadają one pewne ilości cukru. Pośród owoców znajdziemy jagody – maliny, jagody, truskawki, następnie owoce lekko słodkie zielone jabłko, w końcu umiarkowanie słodkie owoce – gruszki, brzoskwinie. Warto także zastanowić się nad odstawieniem tłuszczów, czy też produktów zawierających sztuczne barwniki.
Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana nie warto całkowicie rezygnować z takich produktów jak produkty zbożowe i ziemniaki które są bogate w witaminy, złożone węglowodany i minerały.
Warto zwrócić uwagę na produkty pełnoziarniste, które z pewnością są lepszym wyborem niż białe pieczywo. Tego rodzaju produkty zawierają dużą ilość błonnika, z czego co najmniej 30 g dziennie jest niezbędne dla naszego organizmu.
Poprawiają trawienie, zapewniają uczucie sytości. Dla osób nietolerujących glutenu, kukurydza, proso i gryka są ciekawymi alternatywami.
Zwykłe ziarna, takie jak pszenica, żyto i orkisz, mają wysoką zawartość glutenu. Produkty pochodzenia zwierzęcego należy zasadniczo spożywać w mniejszych ilościach niż produkty pochodzenia roślinnego. Nie powinny one jednak całkowicie zniknąć ze zdrowej diety, ponieważ zapewniają niezbędne minerały, takie jak wapń i żelazo oraz wysokiej jakości białko. Warto o tym pamiętać przykładowo wybierając catering kanapki mogą bowiem być zrobione z ciemnego pieczywa z chudym mięsem i warzywami. Obecnie wiele osób zamawia kanapki z dowozem do pracy w czasie lunchu. Niekiedy nie mamy czasu aby zjeść obiad, natomiast syta kanapka będzie bardzo dobrym pomysłem. Jednak warto wybierać produkty zbilansowane, firmy cateringowe przygotowując posiłki biorą pod uwagę składniki, które muszą być naturalnie świeże ale nie mogą być one zbyt tłuste, czy też zawierać zbyt dużej ilości soli.